Kodėl Rasoja Plastikiniai Langai Iš Vidaus?

Plastikinių langų rasojimas yra tikrai dažna ir opi problema, kuri dažniausiai pasireiškia naujos statybos arba renovuotuose namuose. Jei plastikinių langų rasojimas yra itin intensyvus, tai gali sukelti rimtų pasekmių, pvz.: vanduo gali pradėti varvėti nuo palangės, taip pat patalpose gali pradėti kauptis papildoma drėgmė, o aprasoję langai tapti mažiau pralaidūs šviesai, per juos bus prasčiau matyti, kambaryje tvyros prieblanda, o jei laiku nebus imtasi veiksmingų priemonių, galimas ir pelėsis. Plastikinių langų rasojimas yra gana dažna ir sudėtinga problema, kurią reikėtų nedelsiant spręsti.

Plastikinių langų pagrindinės rasojimo priežastys: 

  • Dėl langų sandarumo:

Jei jūs norite pasirinkti ypatingai sandarius, šilumą taupančius ir nuo pašalinių garsų iš lauko saugančius langus, nepamirškite tam tikrų smulkmenų, pvz., orlaidžių. Dėl jų nebuvimo sutrinka patalpų ventiliacijos sistema, todėl neilgai trukus pastebima, kad pradėjo rasoti langai. Taigi, viena iš pagrindinių stiklų rasojimo priežasčių – langai pernelyg hermetiški ir sandarūs, kurie nepraleidžia oro. Jei jūsų languose nėra orlaidžių, turėtumėte nepamiršti kiekvieną dieną vėdinti patalpas, kad nesusidarytų didelis drėgmės perteklius. Beje, langų kokybė šiuo atveju visiškai neturi jokios įtakos.

  • Dėl didelės drėgmės patalpoje:

Jei šaltuoju metų laiku, jūs mėgstate skalbinius džiovinti kambaryje, tada patalpose padidėja drėgmės lygis, o jei drėgmė negali išgaruoti, tada pradeda kauptis ant langų. Jei visgi neturite kito būdo skalbinių džiovinimui, turėtumėte pasirūpinti ventiliacija, pvz., praverti langą, kad drėgmė išgaruotų, arba naudoti elektroninį prietaisą, kuris surinktų perteklinę drėgmę.

  • Dėl nepakankamos temperatūros patalpose:

Kai atėjus rudeniui dienos dar yra pakankamai šiltos, o vakarais jau smarkiai atšąla, ore esanti drėgmė „ieško“ šalčiausių vietų ir kaupiasi būtent ant jų. Labai dažnai langų rasojimas atsiranda dėl nepakankamos patalpų temperatūros: ypač šaltuoju metų laiku, kada pradedame taupyti šildymo sąskaita. Pagal galiojančias higienos normas minimaliam komfortui užtikrinti reikalaujama temperatūra >= 20° C, todėl eigu patalpose temperatūra nesiekia reikalaujamos normos, ilgainiui neišvengiamas taps ne tik langų rasojimas, bet ir pelėsio atsiradimas bei plitimas, kuris yra sunkiai išnaikinamas, todėl turėtumėte pasirūpinti patalpų šildymu ir nuolatinės ventiliacijos, kad to išvengtumėte.

  • Dėl per didelio augalų kiekio kambaryje:

Gausus langų rasojimas gali atsirasti ir dėl plačių gausiai gėlėmis apstatytų palangių. Nors, atrodo, kad jos puošia namus, tačiau tai taip pat gali būti viena iš langų rasojimo priežasčių. Plati palangė dažnai užstoja radiatorius ir sklindanti šiluma aplenkia lango apačią, kuri santykinai yra šalčiausia lango vieta, ir jos nesušildo, todėl čia temperatūra nepasiekia rekomenduojamų reikalavimų ir didėja drėgmės kiekis, o atitinkamai rasoja langai. Panašų poveikį turi ir gėlės, kurios laistymo metu dar labiau padidina drėgmės kiekį.

  • Dėl papildomo langų apklijavimo orui nepralaidžia juosta:

Neteisingai elgiasi tie gyventojai, kurie žiemai užklijuoja visus langus ir orlaides, netgi ventiliacijos angas, manydami, kad sutaupys šildymo sąskaitas ir namuose bus šilčiau. Tačiau taip daryti ne tik, kad nepatartina, bet ir kenksminga, nes dėl patalpose besikaupiančios drėgmės, pradeda rasoti langai ir gali atsirasti pelėsis, kuris gali būti pavojingas žmogaus sveikatai.

Panašūs...